تعمیر کاشی و سرامیک چگونه است و عوامل تاثیرگذار در خرابی
به گزارش مجله تار و سه تار، هیچکس دوست ندارد با کاشی و سرامیک ترک خورده روبرو گردد! اما از آنجا که برخورد با چنین مسئله ای بسیار نادر است، تشخیص اینکه برای تعمیر کاشی و سرامیک چه کاری باید انجام گردد نیز سخت است. نادیده دریافت مسائل کاشی و سرامیک هرگز ایده خوبی نیست زیرا ممکن است منجر به خرابی بیشتر در آینده گردد و بر ظاهر فضای شما تاثیر منفی بگذارد. به همین دلیل است که دانستن نحوه تعمیر کاشی و سرامیک خراب بسیار مهم است؛ با خبرنگاران همراه باشید.
چه عواملی باعث ترک خوردن کاشی می گردد؟
کاشی و سرامیک ممکن است در مقایسه با سایر پوشش های دیوار و کف دوام زیادی داشته باشند اما مانند هر نوع دیگر از مصالح ساختمانی، دچار فرسایش می شوند. چیزی که می تواند باعث ساییدگی کاشی و سرامیک گردد، آلودگی و ذراتی است که در بین بَندهای کاشی گیر می نماید. اگر خاک و مواد شیمیایی زیادی در بندها جمع گردد، در طول زمان باعث تخریب کاشی ها می گردد.
ثبت سفارش آنلاین خدمات سرامیک کاری در کارگشا
این تخریب از پایین با گذشت زمان باعث ضعف کاشی می گردد و در نتیجه ترک خوردن را اجتناب ناپذیر می نماید. ترمیم کاشی هایی که از این طریق ترک می خوردند دشوارتر است زیرا ترک ها معمولاً در کنار کاشی ایجاد می شوند. مورد دیگر هم می تواند افتادن چیزی سنگین بر روی کاشی و سرامیک باشد که اغلب باعث شکستن آن ها می گردد. گاهی اوقات نیز زیرسازی غیراصولی نیز در طول زمان باعث تکان خوردن یا به اصطلاح لَق شدن کاشی و سرامیک کف شده و باعث ترک خوردنشان می گردد.
نحوه تعمیر کاشی و سرامیک چگونه است؟
ترمیم کاشی و سرامیک می تواند کار بسیار پیچیده ای باشد اما اگر همه موارد صحیح را رعایت کنید مطمئنا در تعمیر این مصالح ساختمانی پیروز عمل خواهید کرد. اولین چیزی که باید بدانید این است که چه چیزی کاشی و سرامیک را در کنار هم نگه می دارد. ماده ای که در کنار کاشی استفاده خواهید کرد متفاوت از ماده ای است که برای چسباندن سرامیک بر روی کف استفاده می گردد.
مطلب پیشنهادی: تعویض کاشی سرویس بهداشتی ؛ مراحل کامل کاشی کاری
انجام این اشتباه معمول است و در بسیاری از موارد، منجر به تعمیر ناقص می گردد. دانستن اینکه قطعات کاشی و سرامیک با چه ماده ای کنار هم قرار می گیرند، مرحله اول تعمیر است. کاشی ها با دوغات سیمان یا چسب مخصوص به یکدیگر و به دیوار متصل می شوند. شکاف یا بَند کاشی ها نیز با دوغاب سیمان یا همان چسب مخصوص پُر می شوند.
سرامیک ها با استفاده از ملات ماسه و سیمان یا چسب مخصوص به کف متصل شده و بَندهای بین آن ها با استفاده از دوغات سیمان سفید پُر می شوند. اینها موارد کلی هستند که شما باید هنگام تعمیر کاشی و سرامیک یا تعویض کاشی خراب با کاشی جدید بدانید. حالا بریم بینیم چطور می توانیم کاشی و سرامیک را تعمیر کنیم.
وسایل و مصالح ساختمانی مورد احتیاج:
- کاشی یا سرامیک
- ماسه
- سیمان
- چسب مخصوص اتصال کاشی
- اسکنه (برای جداسازی کاشی از زیرسازی)
- کاردک
- پتک
- کاشی بُر
- چکش لاستیکی
نحوه ترمیم بستگی به مقدار خرابی دارد، اگر ترک ها بسیار بیش از آن چیزی است که نتواند شرایط تعمیر را فراهم کند، بهتر است کاشی جدید جایگزین گردد. اما اگر ترک کمی دارد و به صورت طولی و در یک خط مستقیم ایجاد شده است، کار می تواند ساده باشد.
مطلب پیشنهادی: چسب کاشی چیست؟ به دوغاب سیمان نه بگویید
همچنین در تعمیر کاشی و سرامیک این نکته مهم است که چه چیزی باعث ایجاد ترک شده است، آیا زیرسازی مشکل دارد یا جسم سنگینی روی کاشی و سرامیک افتاده است؟ اگر زیرسازی مشکل دارد، بهتر است فعلاً برای کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری، فقط زیرسازی کاشی شکسته را اصلاح کنید. برای این کار قطعات کاشی شکسته را بیرون بیاورید و اقدام به تخریب زیرسازی کنید.
سپس زیرسازی جدید را با استفاده از ملات ماسه سیمان اجرا کنید و کاشی های شکسته را با استفاده از چسب مخصوص در محل خود قرار دهید تا در محل شکاف به اصطلاح جوش بخورد. در برخی موارد زیرسازی به قدری قوی و مستحکم است که نمی توان کاشی را به راحتی از زیرسازی جدا کرد. در این مواقع چه باید کرد؟
در این مواقع اگر ترک کاشی از وسط تقسیم شده باشد، احتمالاً باید نیمی از کاشی کاملاً خُرد شده را با کاشی جدید تعویض کنید. برای انجام این کار، نیمی را که می خواهید تعویض کنید بردارید و با کاشی جدید جایگزین کنید. مقداری چسب مخصوص را به زیر کاشی یا سرامیک بمالید و در محل قرار دهید.
مطلب پیشنهادی: راهنمای خرید کاشی و سرامیک سرویس بهداشتی
اگر هم ترک ها به تعداد کمی ایجاد شده اند و زیرسازی بسیار قوی است، می توانید تنها محل ترک را با دوغاب سیمان یا چسب مخصوص پُر کنید؛ به این حالت ترمیم کاشی و سرامیک یا لعاب کاری گفته می گردد. این کار باعث می گردد تا کاشی و سرامیک به مدت مدیدی قابل استفاده باشند. همچنین سطح نهایی را بعد از خشک شدن ملات تمیز کنید.
چند نکته در تعمیر کاشی و سرامیک:
- از دستگاه کاشی بر برای بریدن کاشی و سرامیک بهره ببرید.
- ملات ماسه و سیمان را به نسبت مساوی و با آب مخلوط کنید (یک قسمت ماسه و یک قسمت سیمان).
- بعد از قرار دادن کاشی جدید از پتک پلاستیکی بهره ببرید و با آن را روی کاشی ضربه بزنید تا چسبنده بیشتری بین کاشی و زیرسازی ایجاد گردد.
- بهتر است کف کاشی یا سرامیک را خیس نکنید تا با ملات اتصال قوی ایجاد کند.
- اگر تعداد کاشی های ترک خرده حمام، دستشویی ترک خورده اند، بعد از لعاب کاری آن ها را رنگ کنید. می توانید از رنگ های اسپری بهره ببرید تا سطح کاشی ظاهری یکنواخت داشته باشند و ترک ها هم دیده نشوند.
چگونه از خرابی کاشی و سرامیک جلوگیری کنیم؟
جلوگیری از این امر بدان معناست که شما باید تمام کوشش خود را انجام دهید تا مطمئن شوید فضاهای خالی بین بًندهای کاشی و سرامیک کاملاً پُر شده اند. همانطور که در بالا بیان شد، خرابی بند کاشی در بلند مدت باعث نفوذ رطوبت (شستن کاشی و سرامیک) و آلودگی به داخل شده و زیرسازی را به کلی تخریب می نماید. در این زمان کاشی بیش از اندازه مستعد شکستگی خواهد بود. یک کار ساده برای جلوگیری از ترک خوردن کاشی و سرامیک این است که با مشاهده فضاهای خالی، آن ها را با دوغاب سیمان یا چسب مخصوص به سرعت پُر کنید. نگذارید هیچ فضای خالی باقی بماند.
کلام آخر
تعمیر کاشی و سرامیک خیلی کار سختی نیست. اگر متریال درستی دارید و می دانید چگونه از آن ها بهره ببرید، می توانید کاشی و سرامیک خود را به طور کامل توسط خودتان ترمیم کنید و احتیاجی به استخدام کسی برای این کار ندارید. اما ضروری است در این کار دستی داشته باشید و به اصطلاح فنی باشید! وقتی می دانید چگونه می توانید کاشی و سرامیک را خودتان تعمیر کنید، هم در مقدار هزینه و هم زمان خود را صرفه جویی نموده اید.
منبع: ویکی ساختمان