چگونه یک دیوار را گچکاری کنیم
به گزارش مجله تار و سه تار، گچکاری یکی از پروژه های حرفه ای است که احتیاج به صبر و آموزش دارد. برای حرفه ای شدن در این کار، احتیاج به یادگیری تکنیک هایی دارید که چندان آسان نیستند. استخدام یک گچکار یکی از بهترین راه هایی است که می تواند شما را از موفقیت آمیز بودن نتیجه کار، مطمئن سازد.
اگر می خواهید از یک متخصص یاری بگیرید می تونید در قدم اول می توانید برآورد قیمت گچکاری را در شهر خودتان داشته باشید. مثلا اگر به دنبال یک گچ کار در تهران باشید می توانید درخواست گچکاری ساختمان ثبت کنید و پس از زمانی کوتاه پیشنهاد متخصصان فعال در بازار را مشاهده کنید. از آنجایی که این متخصصین در بازار صاحب امتیاز و سابقه و کارنامه هستند با در نظر دریافت همین موارد و نظرات مشتریان قبلی ایشان، می توانید انتخابی آگاهانه تر را تجربه کنید.
اگر تازه کار هستید، این مقاله به شما یاری خواهد نمود تا هر آنچه که درباره گچکاری لازم به دانستن است، یاد بگیرید. چه بخواهید دیوارهای آسیب دیده را گچکاری و یا غلظت مناسب را پیدا کنید و چه بخواهید بدانید چگونه می توان یک دیوار خارجی را گچ کاری کرد؛ این مقاله می تواند بسیار یاری نماینده باشد.
ابزار و تجهیزات موردنیاز:
- گچ
- اسفنج
- سطل
- ماله (برای مالیدن گچ به دیوار)
- تخته دسته دار برای نگه داشتن گچ روی سطح
- فرچه سیمی
- سنباده
- چوب برای مخلوط کردن
- نردبان
- کاردک (برای گچ کاری گوشه ها)
- آب آشامیدنی (آب شیر)
آماده سازی دیوار قبل از گچکاری:
گچکاری معمولا فرایندی است که بسیار کثیف کاری دارد! قبل از آغاز به کار، حتما از پوشش های پلاستیکی محافظ بهره ببرید. زمین و وسایل خانه را با این پوشش بپوشانید. هم چنین ضروری است که اتصالات برق و سوکت ها را نیز بپوشانید تا کار تمیزتر و مرتب تر انجام شود و اشتباهی پریز های برق زیر گچ قرار نگیرد. جریان برق ورودی به اتاق را نیز قطع کنید.
یکی از کارهای مهمی که باید قبل از مخلوط کردن گچ انجام شود، اطمینان حاصل کردن از تمیزی سطوح و وسایل مورد استفاده است. اگر بر روی سطوح گرد و خاک باقی مانده باشد، نتیجه نهایی کار ناصاف از آب درمی آید. سطح را به آرامی با آب گرم بشویید اما حواستان باشد که آن را کامل خیس نکنید.
آیا دیوار موردنظر، خاصیت جذب بالایی دارد یا پایین؟
اگر می خواهید نتیجه کار مورد رضایت شما واقع شود، بایستی دیوار را آماده سازی کنید. بسیاری از افراد از میزان جذب دیوار خود و تاثیر آن بر خروجی کار، بی خبرند. چرا میزان جذب دیوار اهمیت دارد؟ میزان جذب یک امر حیاتی برای فرایند گچکاری است پس قبل از آغاز به کار، باید تعیین کنید که آیا دیوار شما جذب بالایی دارد یا خیر.
دیوار با جذب بالا، رطوبت را به سرعت جذب می نماید و این امر باعث می شود که گچ به سرعت خشک شود و زمان کافی را به شما نمی دهد تا سطح را صاف و یکدست کنید. اگر دیوار جذب کمی داشته باشد، گچ به خوبی روی دیوار نمی شیند و بعد از خشک شدن، ناهموار، شنماینده و ترک دار به نظر می رسد.
صفحه جدید ما را دنبال کنید
دنبال می کنم
بهترین راه برای چک کردن میزان جذب دیوار، تست کردن قسمت کوچکی از آن است. یک قسمت از دیوار به ابعاد 50 در 50 میلی متر را در نظر بگیرید و گچ مخلوط شده را روی آن بمالید. چند دقیقه منتظر بمانید؛ با انگشت چک کنید که آیا گچ خشک شده یا خیر. سپس نوع دیوار را تعیین کنید.
نحوه کار با انواع مختلف دیوار، چگونه است؟
هنگام تست کردن آن قسمت کوچک از دیوار، اگر گچ به طور تعیینی از حالت قبل خود، خشک تر به نظر رسید؛ جذب دیوار شما بالا است و اگر گچ کماکان خیس بود، دیوار شما از نوع کم جذب است. اگر گچ اصلا خشک نشده بود، دیوار شما بسیار کم جذب است. این مشکل با استفاده از پرایمر حل می شود. استفاده از انواع پرایمر و زیرساز، تا حد زیادی مشکل جذب کم دیوار را حل می نماید. قبل از استفاده از آن ها، دستورالعملشان را بخوانید. استفاده از یک پوشش بر روی دیوار با جذب بالا کافی است اما ممکن است دیوار نیاز به پوشش های بیشتری از پرایمر داشته باشد. پلی وینیل الکل به عنوان پرایمر مورد استفاده قرار می گیرد. ازلایه های نازک بهره ببرید تا به راحتی روی دیوار بنشینند. نیازی نیست که پرایمر کاملا خشک شود تا شما بتوانید گچ را روی دیوار بهره ببرید و بهتر است سطح به دلیل وجود پرایمر، کمی چسبناک باشد تا نتیجه کار به خوبی دیده شود.
مخلوط کردن گچ:
مخلوط کردن و آماده سازی گچ، چندان کار سختی نیست. بایستی میزان مساوی از آب و گچ را در یک سطل تمیز بریزید و آن ها را باهم مخلوط کنید. دقت کنید که گچ را به آب اضافه کنید نه بالعکس. این امر به شما یاری می نماید تا غلظت مخلوط را به خوبی کنترل کنید.
غلظت و سفتی مخلوط با استفاده از یک چوب مخلوط کن، آنالیز کنید. مخلوط شما نباید گلوله گلوله داشته باشد پس آن را به خوبی مخلوط کنید و بهم بزنید. یکی از نکات مهمی که باید به آن توجه کنید، استفاده از آب تازه و مناسب است. آب آلوده نتیجه کار را خراب می نماید و گچ را از بین می برد. اگر می خواهید سطح عظیمی را گچ کاری کنید، باید مخلوط را برای چند روز نگه دارید. برای اینکه مخلوط خراب نشود، سر سطل را با یک پوشش پلاستیکی محکم بپوشانید تا هوا وارد آن نشود و مخلوط خراب نشود.
چگونه یک دیوار را گچ کاری کنیم؟
استفاده و به کار دریافت ماله و تخته دسته دار برای گچ کاری، نیازمند مهارت های خاصی است. قبل از استفاده از ماله و اعمال گچ به دیوار، تمرین کنید. برای اینکه کار تمیزتر دربیاید، نزدیک دیوار بایستید. ماله را به صورت افقی و کمی زاویه دار به روی دیوار بگیرید. دقت کنید که ماله و تخته را مرطوب نگه دارید.
به آرامی پیش بروید و یکباره قسمت عظیمی را پوشش ندهید. بعد از اعمال گچ روی دیوار، بایستی آن را صاف کنید. ماله را زاویه دار بگیرید و به مدت 45 دقیقه تا یک ساعت به گچ زمان دهید تا خشک شود. در این حین، با استفاده از یک ماله، گچ را صاف کنید. این امر به شما یاری می نماید تا سطح صافی به دست آید. بعد از اتمام این کار، به مدت نیم ساعت صبر کنید و سپس این فرایند را تکرار کنید. بعد از قرار دادن لایه اول گچ روی دیوار، آن را با استفاده از یک فرچه کمی خراش دهید و سپس لایه دوم را روی لایه اول اعمال کنید. این امر باعث می شود که لایه ها از هم جدا نشوند و نریزند. استفاده از دو لایه گچ، سطح صافی را در اختیار شما می گذارد. استفاده زیاد از حد از ماله، باعث می شود که بعدها رنگ به خوبی روی گچ ننشیند و جدا شود.
مدت زمانی که ضروری است تا گچ خشک شود، به دما و رطوبت اتاق بستگی دارد. در تابستان ممکن است به دو روز زمان نیاز باشد و در فصل زمستان تا پنج روز زمان ضروری است و در شرایط مختلف این زمان متغیر است. قبل از رنگ کردن و یا انجام هر تزئیناتی روی گچ، ضروری است که کامل خشک شده باشد.
تعمیر دیوار آسیب دیده:
همواره لازم نیست که یک دیوار را دوباره از اول گچکاری کنید. اگر بدانید که چگونه می توانید حفره ها و سایر مسائل دیگر دیوار را رفع کنید، نیاز به گچکاری کلی دوباره نیست. حفره های عظیم تر ممکن است نیاز به گچکاری دوباره داشته باشند وگرنه خروجی کار تمیز و مرتب نخواهد بود. ابتدا گرد و خاک های داخل حفره را بزدایید. این فرایند بسیار مهم است زیرا باعث می شود که حفره بعد از گچکاری کاملا هماهنگ با سایر نقاط دیوار به نظر بیاید. با دقت حفره را تمیز کنید. برای حفره های کوچک استفاده از یک لایه گچ کافی است.
بعد از اینکه آماده آغاز به کار شدید، مقداری آب درون حفره بریزید. دقت کنید که حفره فقط مرطوب شود و خیس نشود. تعداد لایه های گچی که استفاده می کنید به عمق حفره بستگی دارد. هرچه حفره عمیق تر باشد، بایستی از لایه های بیشتری بهره ببرید. دقت کنید که اگر می خواهید کل دیوار را با لایه دوم گچ بپوشانید، لایه اول را حتما بخراشید تا لایه دوم بهتر روی آن بنشیند.
چگونه یک تخته گچی را گچ کاری کنیم؟
بسیاری از خانه های تازه ساز و مدرن از تخته های گچی استفاده می نمایند. یکی از مزایای این تخته ها این است که نیازی نیست کل آن را گچکاری کنید. این تخته ها به گونه ای طراحی شده اند که می توان تنها از یک لایه نازک گچ روی آن ها استفاده کرد و به بهترین نتیجه هم دست یافت. این امر باعث سرعت بخشیدن کل فرایند می شود. برای گچ کاری این تخته ها، وسایلتان را مرطوب نگه دارید. گچ را به صورت مساوی روی دیوار بکشید. دقت کنید که برای گچکاری تخته ها لایه استفاده شده باید نازک باشد. قطر حدود دو تا سه میلی متر مناسب است.
چگونه یک دیوار خارج را گچکاری کنیم؟
وقتی مسئله گچ کاری دیوارهای خارجی مطرح می شود، معمولا این امر به عنوان نازک کاری محسوب می شود. نازک کاری به صبر و حوصله زیادی نیاز دارد و هرکسی از پس آن برنمی آید. اما اگر تکنیک های کار را بلد باشید و صبر کافی به خرج دهید، می توانید این کار را به راحتی انجام دهید.
هرچند اگر ساخت شما قدیمی و شنماینده است، بهتر است از یک فرد کاربلد یاری بگیرید. دقت کنید که آب و هوا نقش کلیدی ای را در این زمینه ایفا می نماید. در آب و هوای سرد از نازک کاری خودداری کنید زیرا سرما باعث ترک برداشتن کار می شود. باز هم دقت کنید که سطح کار تمیز و عاری از هرگونه گرد و خاک باشد تا بهترین نتیجه حاصل شود.
تفاوت اصلی میان گچکاری دیوار داخلی و خارجی، نوع گچ مصرفی است. برای گچکاری دیوارهای داخلی نباید از گچی که برای دیوارهای خارجی استفاده می شود؛ استفاده کرد و بالعکس. برای دیوارهای خارجی از مخلوط سیمان و گچ استفاده می شود و همچنین بهتر است همانند دیوارهای داخلی، از پرایمرهای رقیق شده استفاده نمود. مخلوط را با ماله به دیوار بکشید و آن را پخش کنید. بهتر است قطر مخلوط پخش شده حدود 5 میلی متر باشد. همانند مراحلی که قبلا گفته شد، روی لایه قبل را با فرچه و و یا وسیله هایی از این دست، بخراشید و لایه دوم را روی آن بزنید. قطر لایه دوم حدود 10 میلی متر است.
منبع: اتاق