انواع آجیل و خواص و مضرات آن
به گزارش مجله تار و سه تار، مواد تشکیل دهنده آجیل منبع سرشاری از پروتئین، مواد معدنی و ویتامین های آنتی اکسیدان به شمار می آیند. مغزها در هرم غذایی در گروه گوشت ها قرار می گیرند و پروتئین، آهن، روی، کلسیم، پتاسیم و بسیاری از دیگر مواد معدنی ارزشمند را در خود جای داده اند.دراین مقاله قصد داریم شمار را با انواع آجیل و فوای و مضرات آنها آشنا کنیم.
در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با فواید و مضرات آجیل بیشتر آشنا کنیم.
انواع آجیل
آجیل شوراین نوع آجیل تشکیل شده از پسته، تخمه کدو، تخمه ژاپنی، مغز بادام، مغز فندق و بادام هندی هم به این متاسفانه این نوع آجیل، رایج ترین و پرطرفدارترین نوع آجیل در ایام نوروز است. این که چرا می گوییم متاسفانه، پاسخ ساده و روشنی دارد. کافی است به صفتی که کلمه آجیل را همراهی می کند، دقت کنید: شور! چه کسی است که این روزها در باره عوارض ناشی از افزایش مصرف نمک و خطرات زیان بار آن چیزی نشنیده باشد یا مطلبی نخوانده باشد؟
آجیل شیرینشامل مغز گردو، کشمش، توت خشک، مغز فندق، مغز پسته، مغز بادام و بادام هندی. اگرچه از این نوع آجیل کمتر از بقیه آجیل ها در ایام نوروز استقبال می شود اما حضور مغز گردو در این ترکیب یک مزیت بسیار بزرگ به شمار میرود.
آجیل چهار مغزاین آجیل تشکیل شده از مغز بادام، مغز پسته، مغز فندق و بادام هندی. 1
سلیقه شخصیهمه ما برای خرید آجیل نوروزی یک گزینه دیگر را هم پیش روی خود داریم و آن هم سبک شخصی است. در بین اقلام مختلف آجیل، معمولا مشتریان بیشترین استقبال را از پسته به عمل می آورند و بعد از آن به ترتیب انواع تخمه، بادام، بادام هندی و مغز فندق مورد توجه قرار می گیرد.
آجیل مشکل گشابرخی ها معتقدند که حضور آجیل مشکل گشا، حتی در حجم کم ، در کنار ظرف اصلی آجیل یا روی سفره هفت سین، برای صاحبخانه خوش یمن خواهد بود و به همین علت، کمی هم از این نوع آجیل تهیه می کنند. آجیل مشکل گشا عبارت است از ترکیب مغز فندق، مغز پسته، مغز بادام، توت خشک، کشمش، نخودچی و نقل.
آجیل های وارداتیاین روزها در آجیل فروشی ها و فروشگاه های عرضه کننده خشکبار، آجیل های هندی، تایلندی و ژاپنی هم پیدا می شود که به خاطر تنوع رنگی و طعم تندشان مشتریانی هم برای خودشان دست و پا کرده اند. در این نوع آجیل ها انواع رشته، ذرت، نخود و باقلا هم پیدا می شود. البته بعید به نظر می رسد که کسی بخواهد میز پذیرایی عید خود را با آجیل های رنگی شرق آسیا تزیین کند.
علتی برای دوست داشتن آجیلآجیل چرب است اما چربی موجود در انواع آجیل از نوع اشباع نشده است که کلسترول خون را پایین می آورد و خطر بیماری های قلبی و عروقی را کم می کند. اغلب مغزهای موجود در آجیل شامل 90درصد اسیدهای چرب اشباع نشده هستند.
آجیل منبع پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی مختلف است. ویتامین ای (E) و پروتئین آرجینی موجود در آجیل به حفظ سلامت رگ های خونی، کاهش فشار خون و پیشگیری از حملات قلبی کمک می کند. خوردن غذاهای حاوی ویتامین ای، از جمله آجیل، باعث کم شدن خطر ابتلا به سرطان می شود. آنتی اکسیدان های موجود در این ماده غذایی از اکسید شدن و تخریب سلول ها و بروز بیماری هایی مانند دیابت هم جلوگیری می کند.
آجیل سرشار از فیبر است. فیبرهای غذایی، هم به تسهیل اجابت مزاج کمک می کنند و هم نوعی احساس سیری در شخص ایجاد می کنند و به این ترتیب مانع پرخوری می شوند. فیبرهای غذایی در پیشگیری از بدخیمی های روده بزرگ هم بسیار مفیدند
ثابت شده که مغزهای گردو، فندق، بادام، پسته، بادام زمینی و انواع تخمه، دستگاه دفاعی بدن را در مقابله با عوامل خارجی تقویت می کند.
مغزها علاوه بر کاهش کلسترول خون و کاهش اندازه ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، در پیشگیری از پوکی استخوان و بیماریهای دوران پیری نیز تاثیر به سزایی دارند2
اما چرا باید از مصرف زیاد آجیل بترسیم؟آجیل ها پرکالری هستند و هر گرم آنها پنج کالری انرژی تولید می کند. از نظر ارزش تغذیه ای، یک نعلبکی آجیل دارای تقریبا 600 کالری انرژی غذایی است. می دانید 600 کالری یعنی چه قدر؟ یعنی دو بشقاب برنج! به عبارت دیگر یک نعلبکی آجیل می تواند به اندازه دو بشقاب برنج در چاق کنندگی شما نقش داشته باشد.
وجود چربی های متراکم در انواع آجیل در افزایش وزن و بروز چاقی موثر است. مصرف زیاد آجیل باعث جمع شدن انرژی و چربی بیش از حد مورد نیاز در بافت های بدن می شود و افزایش وزن را در پی دارد. پس اگر خیلی اهل آجیل و تنقلات هستید و هر جا که به دید و بازدید می روید، دست در ظرف آجیل می کنید، سعی کنید برای جبران مافات، حجم مواد غذایی را در هر وعده اصلی، بخصوص شام، کم کنید و به اندازه کافی تحرک بدنی و ورزش داشته باشید.
معمولا در تهیه انواع آجیل ها از مقادیری زیادی نمک استفاده می شود. بنابراین مصرف بی رویه آجیل، مخصوصا اگر اندازه نمک آن بیش از حد متعارف باشد، ممکن است عوارضی را به خصوص برای بیماران قلبی عروقی، افراد مبتلا به فشار خون و بیماران کلیوی به همراه داشته باشد. چون تحقیقات نشان داده که مصرف آجیل های شور می تواند در افراد مبتلا به فشار خون بالا، منجر به شوک ناگهانی و ایست قلبی شود.
برخی از ترکیبات موجود در آجیل، مانند مواد بادام زمینی، برای برخی افراد به شکل آلرژن عمل می کند. آلرژن یعنی ماده ای که می تواند برای شخص، ایجاد حساسیت و آلرژی کند.3
اشتباهات رایج درباره آجیل
برخی ها خیال می کنند آجیل ارزش غذایی ندارد و به قول معروف، شکم پرکن است!اصلا این طور نیست! آجیل منبع سرشاری از پروتئین، آهن، روی، کلسیم، پتاسیم و بسکمک دیگر از مواد معدنی و ویتامین های آنتی اکسیدان است.
برخی ها فکر می کنند چربی آجیل، سلامت قلب را تهدید می کندالبته آجیل چرب است، اما چربی اش از نوع اشباع نشده است که کلسترول خون را پایین می آورد و خطر بیماری های قلبی و عروقی را کم می کند. اغلب مغزهای موجود در آجیل شامل 90 درصد اسیدهای چرب اشباع نشده هستند.
برخی می گویند آجیل سرطان زاستبرعکس! انواع آجیل حاوی آنتی اکسیدان هایی است که باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان می شود. این آنتی اکسیدان ها از اکسید شدن و تخریب سلول ها و بروز بیماری هایی مانند دیابت هم جلوگیری می کنند. البته دیابتی ها برای مصرف آجیل باید اندازه تقریبی انرژی و کربوهیدرات آجیل مصرفی روزانه خود را محاسبه کنند و آن را از کل کالری و کربوهیدرات دریافتی روزانه شان کم کنند.4
پی نوشت:
1.www.article.tebyan.net
2.www.kums.ac.ir
3.www.hidoctor.ir
4.www.beytoote.com
منبع: راسخون