طرز تهیه آش گندم شیر؛ پیش غذای متفاوت و لذیذ کرمانی
به گزارش مجله تار و سه تار، با طرز تهیه یکی از غذاهای خوشمزه و مقوی کرمانی به نام آش گندم شیر آشنا شوید و آن را به عنوان یک پیش غذای متفاوت برای مهمانی هایتان سرو کنید.
هوس یک آش تازه و لذیذ به سرتان زده است؟ می خواهید مهمانی بدهید و نمی دانید برای پیش غذا چه چیزی طبخ کنید؟ نگران نباشید و به آشپزخانه بروید تا یکی از غذاهای لذیذ و متفاوت محلی ایران را درست کنید. خبرنگاران امروز میخواهد طرز تهیه یکی از مقوی ترین آش های کرمانی به نام آش گندم شیر را به شما آموزش دهد تا با پخت آن در آشپزخانه، سفری به حال و هوای دوست داشتنی و خارق العاده کرمان در جنوب شرق کشور عزیزمان، ایران ترتیب دهید.
آش ها از غذاهای محلی و مشهور ایرانی هستند که در سراسر کشور به شکل های مختلفی درست می شوند. آش گندم شیر، یکی از انواع مشهور و خوشمزه ایرانی است و با گوشت قرمز با استخوان، نخود، پیاز، گندم شیر، کشک سابیده شده، رشته آش، نعنا داغ، سیر داغ، زردچوبه، نمک و فلفل سیاه درست می گردد. این آش مقوی و بسیار لذیذ را می توان به عنوان ناهار، شام یا حتی پیش غذا سرو کرد. البته آش گندم شیر در کرمان به عنوان یک بخش از سفره افطار یا سحر شناخته می گردد، زیرا بسیار مقوی و خوش خوراک است.
مواد اولیه آش گندم شیر، یکی از غذاهای محلی و سنتی استان کرمان با سایر آش ها کمی فرق دارد و شما باید به صورت جداگانه یکی از مواد اصلی این غذا، یعنی گندم شیر محلی کرمان را آماده کنید. گندم شیر، یکی دیگر از خوراک های محلی مغذی و پرقوت کرمانی است که مردم کرمان هم آن را به صورت جداگانه می خورند و هم آن را به بعضی از غذا ها مانند آش اضافه می نمایند.
گندم شیر در واقع از مخلوط گندم و شیر با چند ادویه از جمله زعفران، زنجبیل، زیره، سیاه دانه، زردچوبه، فلفل سیاه و غیره درست می گردد. تهیه آش گندم شیر کمی زمان می برد، اما مطمئن باشید که به محض مزه کردن آن، لبخند رضایت بر لبانتان خواهد نشست و خستگی از تنتان در خواهد رفت.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- تاریخچه گندم شیر
- مواد لازم
- دستور پخت
- نکات مهم برای تهیه آش گندم شیر
- فواید گندم
- سفر به کرمان با طعم آش گندم شیر
تاریخچه گندم شیر
گندم هزاران سال به عنوان غذا شناخته می شده و احتمالا از زمان های بسیار دور، بیشترین غذای مورد استفاده بوده است. باید بدانید که گندم، یک ماده غذایی بسیار مهم است و تمدن های بسیاری مانند تمدن اروپایی بر آن پایدار مانده است.
در گذشته برای تهیه بلغور، گندم پخته را پس از خشک شدن با آسیاب خرد می کردند، البته نه به نرمی آرد، بلکه به درشتی لپه ماش. جالب است بدانید که در روزهای قدیم، مردم از برنج به اندازه کم و شاید سالی یک یا دو بار استفاده می کردند و بیشتر، غذاهایی چون شب چره و پلوی بلغور یا آش بلغور می خوردند.
از آنجا که نمی توان گندم یا جو را به مدت طولانی نگاه داشت، آن ها گندم یا جو را پس از پوست گرفتن با آب یا شیر نیم پخت نموده و سپس خشک می کردند و در نهایت در هاون می کوبیدند. بلغور را می توان برای مدت طولانی نگهداری کرد، زیرا نه کپک می زند و نه بوی رطوبت می گیرد. آن را در مواقع ضروری با بلغور، آش یا پلو تهیه می کردند و آش گندم شیر نیز یکی از همین ابداعات است.
مواد لازم
- 500 گرم گوشت با استخوان خردشده
- 100 گرم گندم شیر
- 70 گرم نخود
- 1 عدد پیاز میانه پوست کنده و ریز خردشده
- رشته آش به اندازه لازم (اختیاری)
- کشک ساییده شده به اندازه لازم
- سیر به مقدار لازم
- نعناداغ به مقدار لازم
- نمک به مقدار لازم
- زردچوبه به مقدار لازم
- فلفل سیاه به مقدار لازم
مواد لازم برای گندم شیر
- 500 گرم گندم یا بلغور گندم
- یک لیتر شیر
- یک چهارم قاشق چایخوری زعفران دم نموده
- یک چهارم قاشق چایخوری زرد چوبه
- یک چهارم قاشق چایخوری زیره سیاه
- یک چهارم قاشق چایخوری سیاه دانه
- یک چهارم قاشق چایخوری فلفل قرمز
- نمک به مقدار لازم
طرز تهیه گندم شیر
1. گندم را آسیاب کنید تا به صورت بلغور در بیاید. سپس آن را الک کنید تا آرد گندم جدا گردد.
2. شیر را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا بجوشد.
3. سپس آرد گندم الک شده را به شیر در حال جوش اضافه کنید و مرتب هم بزنید.
4. زعفران، زیره سیاه، سیاه دانه، فلفل قرمز، نمک و زرد چوبه را در قابلمه بریزید و اجازه دهید تا مواد با یکدیگر بپزند و تمام شیر به خورد گندم برود.
5. سپس به مدت نیم ساعت روی شعله خیلی کم، بلغورها را دم کنید. بلغورها را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید تا سرد شوند.
6. بلغورها را روی یک تنظیف توری به صورت یکدست پهن کنید تا خشک شوند. توجه کنید که بلغورها باید از هم جدا باشند و گلوله نشوند.
دستور پخت
1. نخود را از چند ساعت قبل خیس کنید و آب آن را چند بار عوض کنید تا نفخ آن گرفته گردد.
2. گوشت خردشده را به همراه آب در یک قابلمه بریزید و روی شعله میانه گاز قرار دهید تا گوشت با آب بپزد و نیم پز گردد.
3. کمی روغن در یک ماهیتابه بریزید و روی شعله میانه گاز قرار دهید تا روغن کمی گرم گردد. سپس پیازهای خردشده را در آن بریزید و کمی تفت دهید.
4. نخود را در ماهیتابه بریزید و آن را به همراه پیاز کمی تفت دهید.
5. زرد چوبه و فلفل سیاه را به ترکیب پیاز و نخود اضافه کنید و کمی تفت دهید تا بوی خامی زردچوبه گرفته گردد.
6. نخود و پیاز را داخل قابلمه بریزید و اجازه دهید تا با گوشت کاملا بپزند.
7. پس از پخت مواد، گوشت ها را از قابلمه دربیاورید، له کنید و دوباره در قابلمه بریزید.
8. گندم شیر را در قابلمه بریزید و با دیگر مواد مخلوط کنید. سپس کشک سابیده شده را در قابلمه بریزید و به مدت 15 دقیقه دیگر، آن ها را بپزید.
9. رشته آشی را در قابلمه بریزید و آن قدر بپزید تا کاملا باز گردد. این فرآیند حدود 15 دقیقه به طول می انجامد.
10. نعناداغ، سیرداغ و کمی نمک را به مواد آش اضافه کنید و اجازه دهید تا کاملا جا بیفتد.
11. آش شما آماده است. آن را با کمی کشک، نعنا داغ، پیاز داغ و سیرداغ تزئین نموده و سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه آش گندم شیر
- شما می توانید تفت دادن پیاز و نخود را با روغن از طرز تهیه آش گندم شیر حذف کنید و از همان ابتدا نخود را به همراه گوشت، پیاز، فلفل و زردچوبه داخل قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا بپزند.
- رشته آش را می توان از طرز تهیه آش گندم شیر حذف کرد.
- گندم شیر را می توان به صورت مرطوب هم برای آش استفاده کرد. خود گندم شیر هم به تنهایی، یک خوراک بسیار لذیذ و مقوی است که مطمئنا به آن علاقه مند خواهید شد. جالب است بدانید که از گندم شیر در تهیه چند آش مخصوص کرمانی دیگر نیز استفاده می گردد.
- برای تهیه گندم شیر، می توان به صورت دیگری نیز عمل کرد. گندم از قبل خیس خورده را به جای آب به همراه شیر بجوشانید. در حین جوشیدن و پختن، انواع ادویه های مورد احتیاج مانند زعفران، زرد چوبه، زیره سیاه، سیاه دانه، فلفل قرمز یا هر ادویه دلخواه دیگر را به آن بیفزایید و با شیر و گندم مخلوط کنید. سپس اجازه دهید تا تمام شیر بخار گردد و به خورد گندم برود. در این مرحله گندم شیر شما آماده است.
- بهتر است گندم شیر را بعد از ظهر درست کنید. در این صورت، تا صبح بلغورها کمی خشک می شوند و نور آفتاب آن ها را خراب نمی کند. شما می توانید گندم شیر خشک شده را در یخچال نگهداری کنید.
فواید گندم
یکی از کامل ترین غذاهای گیاهی است که حاوی اندازه زیادی مواد معدنی به خصوص پتاسیم، فسفر، منیزیم، آهن و روی و بعلاوه فیبر و آنتی اکسیدان است. این ماده غذایی بعلاوه دارای چند ویتامین از جمله ویتامین E و B است. از خواص معجزه آسای گندم می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- جلوگیری از سرطان سینه به دلیل وجود فیتواسترول
- کاهش کلسترول، جلوگیری از بیماری های قلبی عروقی، بهبود سلامت سیستم گردش خون
- سلامت روده، تسریع در هضم غذا و پیشگیری از سرطان روده بزرگ
- برطرف بیماری های پوستی مانند ورم پوست
- چاق نماینده و اشتهاآور
سفر به کرمان با طعم آش گندم شیر
کرمان، یکی از باستانی ترین شهرهای ایران است که سفر به آن در فهرست آرزوی هر جهانگرد ایرانی و حتی خارجی واقع شده است. این شهر با جاذبه های تاریخی و طبیعی فراوان، آن قدر زیبا و حیرت انگیز است که هر جهانگردی را دوباره و دوباره به سمت خود خواهد کشاند. غذاهای محلی و سنتی این شهر، یکی دیگر از جاذبه هایی هستند که به هیچ وجه نباید مزه کردن آن ها را از دست داد.
کافی است به یک رستوران محلی بروید و از منوی متنوع و خوشمزه آن ها هر چیزی که دوست دارید را سفارش دهید و مطمئن باشید که از خوردن هیچ کدام از آن ها پشیمان نخواهید شد. غذاهای لذیذی چون آبگوشت کشک و بادمجان، آبگوشت زیره، اوماچ آش، خورش بزقرمه، خورش آلوچه، خورش به آلو و ده ها گزینه دیگر در کرمان در انتظار شما هستند.
آش گندم شیر از دیرباز، یکی از محبوب ترین آش ها در شهر کرمان بوده است. عطر و بوی انواع ادویه به همراه شیر و گندم پخته با تزئینی زیبا از کشک، نعنا داغ، سیر داغ و پیاز داغ، هوش را از سر شما خواهد برد.
آیا پیروز به طبخ آش گندم شیر کرمانی از مجموعه دستور پخت غذاهای ایرانی شده اید؟ اگر این طرز تهیه را دوست داشتید، حتما زیر همین مقاله، تجربه خود را برای ما و دیگر مخاطبان خبرنگاران بنویسید. از قلم نیاندازید که از آش گندم شیر لذیذ و زیبای خود عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام ([email protected])، عکس های آن را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: کجارو / بیتوته / نمناک / ashpaziha.com / تابناک باتو / سیتی پدیا