یک چهارم مرگ های روزانه کرونا در خوزستان ، نگرانی از گسترش ویروس انگلیسی در تهران
به گزارش مجله تار و سه تار، رییس تیم واکنش سریع کووید19 در کشور با تاکید بر اینکه به هیچ عنوان نباید درباره این بیماری دچار خوش باوری شویم؛ در عین حال بر لزوم افزایش تستها و بیماریابی تاکید نمود و گفت: در ویروس جهش یافته، درمان سرپایی اهمیت بسیار زیادی دارد و هرچه درمان به موقع و سریع تر رخ دهد، بیمار دیرتر وارد فاز التهابی می گردد.
به گزارش خبرنگاران به نقل از ایسنا، دکتر حمید سوری، درباره شرایط اپیدمی کرونا در کشور، گفت: در حال حاضر در بعضی نقاط کشور بخصوص قسمت های جنوبی و عمدتا خوزستان شرایط مناسبی نداریم؛ البته مشکل اصلی از چند هفته قبل شروع شد اما نمود آن اکنون در افزایش مرگ ها اتفاق افتاده است و طی یک یا دو روز گذشته تعداد مرگ و میر ناشی از کرونا مجددا پس از ماه ها 3 رقمی شده است. عمده ترین دلیل این اتفاق افزایش مرگ و میر در استان خوزستان است و حدود یک چهارم مرگ های روزانه در استان خوزستان رخ می دهد.
کرونای انگلیسی در خوزستان عامل افزایش مبتلایان و جانباختگان
وی با اشاره به اینکه نگرانی از شرایط بیماری در کل کشور وجود دارد، تاکید نمود: همه چیز بستگی به این دارد که از انتشار بیماری به خصوص واریانت جهش یافته کرونا که در خوزستان سبب افزایش آمار مبتلایان و جانباختگان شده است، جلوگیری کنیم. تمهیداتی برای جلوگیری از گسترش بیماری اتخاذ شده، ولی هوشیاری مردم، سیاست های مناسب و افزایش رعایت پروتکل های بهداشتی همچنان از نکات بسیار مهم در مدیریت بیماری کرونا است. خوزستان شرایط با ثباتی پیدا نموده بود اما با گسترش نوع جهش یافته در استان، شرایط تغییر کرد.
لزوم لحاظ اقدامات سختگیرانه تر
مردم بیشتر رعایت نمایند
رییس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کرونا با اشاره به نزدیکی به نوروز 1400 و احتمال شکل گیری سفرها و دید و بازدیدهای خانوادگی و فامیلی، بیان نمود: آنچه واضح است این است که اقدامات قهری برای کنترل اپیدمی کرونا در مقایسه با کشورهای اروپایی نزدیک به صفر بوده است؛ یعنی اقدامات شدید کنترلی نسبت به بعضی کشورهای اروپایی و آسیای شرقی نداشتیم.
به نظر می رسد با توجه به شرایط فعلی بیماری و جهشی که در ویروس اتفاق افتاده است لازم باشد دولت اقدامات سختگیرانه تری وضع کند و خود مردم هم بیش از پیش نکات بهداشتی را رعایت نمایند. شرایط فعلی همه گیری بیماری پس از بیش از 100 سال دوباره در کشورها اتفاق افتاده است و بشر در حال تجربه شرایطی است که تمام پایه های اصلی جوامع را به لرزه انداخته است و از تمام ابعاد سیاسی، مالی، اجتماعی، معنوی، روانی، آموزش و... تحت فشار هستیم.
دچار خوش باوری نشویم
وی اضافه نمود: شاید خیلی از آسیب های وارده از سوی کرونا ترمیم پذیر باشد، اما جان انسان ها ترمیم پذیر و قابل بازگشت نیست و اثرات بلند مدت فوت افراد برای خانواده ها و جامعه باقی خواهد ماند. مردم انتظار دارند در ایام نوروز و بهار با گذر از یکسال سخت احساس آرامش نمایند؛ اما داغدار شدن یک خانواده به دلیل بی توجهی به پروتکل ها و دید و بازدید نوروزی درست و منطقی نیست. ما قبول داریم و درک می کنیم که مردم پس از یک سال دست و پنجه نرم کردن با این بیماری خسته هستند، اما به هیچ عنوان نباید دچار خوش باوری شویم زیرا پای جان خود و اطرافیانمان در میان است. باید به گزینه هایی فکر کنیم که هم بار روانی ناشی از سختگیری ها متعادل گردد و هم قرار نباشد قربانی بیشتری بدهیم.
افزایش تست ها و بیماریابی
وی در مورد میزان مراجعه بیماران بستری و سرپایی مبتلا به کرونا در بیمارستان ها، اظهار کرد: طی چند هفته گذشته موارد بیماریابی و اخذ تست ها به شدت افزایش یافته است و با افزایش بیماریابی، موارد کشف نشده را پیدا می کنیم. زمانی که به شکل فعال بیماریابی می کنیم سهم موارد شدید یا مرگ کمتر می گردد؛ زیرا به سراغ افرادی می رویم که هنوز شکایتی از شرایط جسمی خود ندارند یا شرایط آنقدر سختی را تجربه نمی نمایند که برای دریافت خدمات مراجعه نمایند.
افزایش تجربیات بالینی و تقویت درمان های سرپایی
سوری ادامه داد: با این وصف آمار موارد سرپایی مبتلا به بیماری افزایش می یابد اما نسبت مرگ به موارد سرپایی کاهش می یابد. حتی در بیمارستان ها هم این نسبت کاهش یافته است که علت آن از آنجایی نشات می گیرد که نسبت به ماه های گذشته یا ابتدای شیوع اپیدمی تجربیات بالینی ما افزایش یافته است و درمان های سرپایی هم تقویت شده اند؛ از این رو کمتر شاهد موارد بستری بسیار شدید منجر به مرگ هستیم؛ البته این به معنای آن نیست که دیگر چنین مواردی نداریم بلکه نسبت آن در مقایسه با ماه های گذشته کاهش یافته است.
هنوز با شرایط مطلوب کنترل بیماری فاصله داریم
احتمال افزایش موارد بیماری در کشور به دلیل ویروس جهش یافته
سوری با تاکید بر اینکه هنوز با رسیدن به شرایط مطلوب کنترل اپیدمی فاصله زیادی داریم، توضیح داد: به دلیل گسترش گونه جهش یافته کرونا در کشور احتمالا تعداد موارد سرپایی و بستری بازهم افزایش یابند؛ زیرا ویروس جهش یافته قابلیت انتشار بالاتری دارد و همین موضوع سبب افزایش موارد مثبت بیماری می گردد.
مشاهده ویروس جهش یافته در 10 تا 15 استان
وی ادامه داد: به نظر می رسد در حدود 10 الی 15 استان موارد ویروس جهش یافته انگلیسی مشاهده شده است اما هنوز در بعضی از استان ها بروز بیماری به شکل پراکنده یا تک تک بوده است. نگرانی ما افزایش سرعت گسترش واریانت های جهش یافته ویروس است.
باید در غالب شدن ویروس جهش یافته وقفه بیندازیم تا واکسیناسیون افزایش یابد
وی در پاسخ به این سوال که آیا در حال حاضر سوش غالب بیماری در کشور واریانت انگلیسی است یا خیر؟، گفت: هنوز سوش غالب کشور سوش کلاسیک (ووهان) است؛ اما نگرانی از گسترش ویروس جهش یافته بالا است، هنوز به حدی نرسیدیم که گونه غالب بیماری در کشور نوع جهش یافته باشد. یکی از استراتژی هایی که باید اتخاذ کنیم این است که در غالب شدن ویروس جهش یافته وقفه بیندازیم، هرچه وقفه طولانی تر شده و همزمان افزایش واکسیناسیون را هم داشته باشیم منجر به این می گردد که بار ناشی از اپیدمی در کشور کاهش یابد.
رییس تیم واکنش سریع کووید 19 در کشور درباره محتمل بودن بروز خیز چهارم بیماری در کشور، توضیح داد: اگر فقط موارد ابتلا را درنظر بگیریم ممکن است پیک چهارم با بیماریابی بیشتر رخ دهد؛ اما اگر پیک چهارم را برپایه مرگ و بستری درنظر بگیریم، طبیعتا هنوز به شرایطی نرسیدیم که به زودی شاهد پیک چهارم باشیم. در بعضی استان ها از جمله استان خوزستان شاهد افزایش موارد بستری بودیم ولیکن هنوز این شرایط قابل بسط به کل کشور نیست.
در ویروس جهش یافته بیمار زودتر وارد فاز التهابی می گردد
اهمیت درمان بهنگام سرپایی در ویروس جهش یافته
وی درخصوص درمان ویروس جهش یافته انگلیسی، اظهار کرد: به نظر می رسد در ابتلا به این نوع از ویروس جهش یافته نسبت به واریانت کلاسیک، بیمار زودتر وارد فاز التهابی می گردد و از این رو درمان سرپایی اهمیت بسیار زیادی دارد و هرچه درمان به موقع و سریع تر رخ دهد بیمار دیرتر وارد فاز التهابی می گردد.
نگرانی از گسترش ویروس انگلیسی در تهران طی روزهای آینده
سوری پیرامون شرایط کرونا در پایتخت، اضافه نمود: مواردی از ویروس جهش یافته در پایتخت هم مشاهده شده است. بیشتر گرایش در افزایش موارد اپیدمی در شرق تهران متمرکز است که چرایی آن می تواند به تراکم جمعیت در این بخش، افزایش تعاملات مردم، بافت جمعیتی متفاوت، میانگین بالاتر مبتلایان به بیماری های زمینه ای و... برگردد، البته از ابتدا هم تمرکز آلودگی در شرق تهران بیشتر بود. طبیعتا نگرانی از گسترش موارد جهش یافته در روزهای آینده در تهران هم وجود دارد.
تجمع، مهمانی و خرید غیرضرور کاهش یابد
برای ترافیک درونشهری کاری گردد
وی درخصوص میزان رعایت پروتکل های بهداشتی در سطح کشور، گفت: متاسفانه میزان رعایت پروتکل ها تا حدی کاهش یافته بود اما با اقدامات چند هفته اخیر شرایط بهتر شده است اما هنوز با شرایط مطلوب فاصله داریم. تجمعات، مهمانی ها، خریدهای غیر ضروری و... باید کاهش یابد، بعضا شاهد ترافیک هایی هستیم که برای سفرهای درونشهری غیرضروری اتفاق می افتد و باید برای کاهش آنها کاری کنیم.
وی اضافه نمود: به جای آنکه مدام بر محدود کردن مردم تمرکز کنیم اگر بتوانیم بیماریابی را در حداکثرترین شرایط قرار دهیم احتمال ابتلای مردم عادی به بیماری کاهش می یابد. جمعیت مبتلایان، افراد در تماس با بیماران و... در کل کشور حدود یک میلیون و 100 هزارنفر هستند و این تعداد هستند که در جامعه می چرخند و سایر افراد در ارتباط با آنها به بیماری مبتلا می شوند. در حال حاضر حدود یک سوم این تعداد شناسایی می شوند و هنوز دو سوم چندان معین نیستند، با شناسایی این افراد و ایزوله کردن آنها می توانیم اطمینان داشته باشیم که احتمال ابتلای توده مردم به حداقل برسد و نگرانی ماهم برای پیک های بعدی اپیدمی کاهش یابد.
منبع: جام جم آنلاین