کله گیپا؛ غذای کمتر شناخته شده یزد، عکس
به گزارش مجله تار و سه تار، کله گیپا یزدی ، یکی از غذای کمتر شناخته شده و خوشمزه استان یزد به ویژه شهرستان اردکان است که اخیراً در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشورمان به ثبت رسیده است.سیرابی از آن دسته غذاهایی است که یا عاشقش هستید یا از آن بیزارید اما بد نیست بدانید برخلاف تصور عموم که خوردن غذاهایی مثل کله پاچه و سیرابی را مختص ایرانیان می دانند، روز 24 اکتبر هر سال به عنوان روز جهانی سیرابی نام گذاری شده است؛ غذایی که در حین این که فواید زیادی برای سلامت بدن دارد، زیاده روی در مصرف آن نیز می تواند بر سلامت بدن تاثیر منفی بگذارد.
آخرین نشست شورای ملی ثبت میراث فرهنگی ناملموس کشور روز سه شنبه سوم تیرماه جاری در دفتر ثبت آثار با حضور اعضای این شورا برگزار و از مجموع 55 اثر پیشنهادی از استان های ایلام، قم، لرستان، یزد و گیلان، 48 اثر ثبت ملی شد ولی در بین آثار یزدی مطرح شده در این نشست، غذایی به نام کله گیپا به چشم می خورد که علاوه بر گمنامی، کمتر از ارزش غذایی آن نیز در جایی سخن گفته شده است.
مواد لازم
کله پاچه و سیرابی کامل یه گوسفند
نخود خام یک فنجان
پیاز متوسط دو عدد
نمک و فلفل و زرد چوبه به مقدار لازم
مواد داخل سیرابی:
برنج دو پیمانه
ماش یک پیمانه
گوشت گوسفندی 200 گرم
پیاز داغ دو قاشق غذا خوری
زیره یک قاشق غذا خوری
خلال نارنج یک قاشق غذا خوری(با چند بار جوشاندن و آبکش کردن تلخی خلالها را بگیرید)
کله گیپا
طرز تهیه
ابتدا ماش را مقداری در ماهیتابه برشته کنید بعد آن را در هاون ریخته و با دسته هاون روی آن بکشید تا پوست آن جدا گردد بعد روی ماشها آب بریزید تا پوست آن روی آب بیاید پوستها را بگیرید ماش را آبکش نموده و در ظرفی بریزید گوشت را به قطعات خیلی کوچک خورد نموده و به همراه برنج و خلال نارنج و زیره و پیاز داغ به ظرف ماش اضافه کنید و خوب مخلوط کنید.
سیرابی ها را خوب شسته و کرک آن را بگیرید و به سه یا چهار قسمت تقسیم کنید لبه سیرابی را کوک بزنید به طوریکه با کشیدن نخ به شکل یک کیسه در بیاید کیسه ها را با مواد حاوی ماش و برنج و …. پر کنید و نخ را خوب بکشید و محکم ببندید به طوری که مواد از داخل آن نریزد.کله و پاچه و نخود و پیاز و نمک و فلفل و زردچوبه و کیسه های سیرابی را به همراه مقداری آب درون قابله میریزیم و روی حرارت میگذاریم تا به مدت هفت هشت ساعت بپزد.
در صورت تمایل میتوان به جای ماش از عدس یا لوبیا چیتی استفاده کرد که نیازی هم به تفت دادن ندارند فقط از قبل خیس کنید و نفخ آن را بگیریدو دیگر اینکه اگر از سیرابی دل خوشی ندارید متوانید پارچه های سفید و تمیز را به شکل کیسه درآورده و مواد را داخل کیسه های پارچه ای بریزید و داخل کله پاچه بگذارید تا بپزد.
اگر بتوانید این غذا را داخل تنور یا روی هیزم که در ظرف را هم با خاکستر و زغال پوشش میدهد بپزید که محشر میگردد.
مواد داخل دلمه به سیلیقه و طبع شما بستگی داره میتونید اونا رو کم یا زیاد کنید . .
خواص و فواید سیرابی برای سلامتی بدن و درمان بیماری ها سالهاست که از سوی متخصصان توصیه می گردد که از جمله آنها می توان به درمان کم خونی، مفید در رشد و تقویت بچه ها، بهترین برای تقویت معده و روده، تقویت و درمان ریزش مو، مفید برای افراد مبتلا به بیماری ام اس، تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت و یاری به فراوری اسپرم سالم، یاری در درمان بیماری های عصبی و افسردگی، درمان زخم معده و اثنی عشر و نیز ضد سرطان اشاره نمود.
از جمله سایر خواص و فواید سیرابی برای سلامت بدن ویتامین B12 موجود در آن است که این غذا را به یکی از بهترین خوراکی ها برای برطرف حالت تهوع زنان باردار تبدیل نموده است و علاوه بر آن حاوی مقادیر اندکی ویتامین E و نیاسین است.
منبع: گردشبان